Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

25 C
Athens
Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2025

Βρέθηκαν μαγειρεμένα σαλιγκάρια 7.750 χρόνων! Ίδια τα φτιάχνουν και σήμερα! – του Γ. Λεκάκη

Βρέθηκαν μαγειρεμένα σαλιγκάρια
7.750 χρόνων!
Ίδια τα φτιάχνουν και σήμερα!

Του Γιώργου Λεκάκη

Τα χερσαία σαλιγκάρια, που
συγκεντρώνονται για κατανάλωση, ευρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες σε θέσεις
Καψιανής και Νεολιθικής εποχής στην Τυνησία. 41 μαγειρεμένα κογχύλια
σαλιγκαριού, με ασβεστοποιημένα επιφράγματα, έχουν βρεθεί ανάμεσα σε
περισσότερα από 35.000 κογχύλια Sphincterochila candidissima, σε ένα rammadiy
a της Άνω
Καψίας / 
Καψιανής εποχής (7.710 ± 40 χρόνια πριν από σήμερα) χρόνων, ή ανάχωμα από κογχύλια,
στην τοποθεσία Kef Ezzahi στην βόρεια Τυνησία.

Ο κ. I. Saafi (του
Πανεπιστημίου Aix-Marseille) εξήγησε ότι ορισμένα 
σαλιγκάρια της ξηράς
σχηματίζουν ένα επίφραγμα, μια προσωρινή μεμβράνη που σφραγίζει το κέλυφος, για
να το προστατεύσει από την απώλεια νερού, όταν ο καιρός ζεσταίνει. Πρόσθεσε ότι
τα 41 μαγειρεμένα κογχύλια είναι τα πρώτα στοιχεία για την ανθρώπινη κατανάλωση
σαλιγκαριών με επιφράγματα που βρέθηκαν στην βόρεια Αφρική.

Για να κατανοήσει την
μαγειρική πρακτική, ο κ. Saafi μελέτησε έναν σύγχρονο πληθυσμό που συλλέγει
Cantareus apertus, ένα 
σαλιγκάρι το οποίο παράγει επίσης ένα επίφραγμα, στην βόρειο
Τυνησία. Είδε ότι οικογένειες και ομάδες μάζευαν 
σαλιγκάρια με βάση το μέγεθος
και την γεύση τους, και τα μάζευαν μόνον το καλοκαίρι
(Απρίλιο – Ιούλιο), όταν δημιουργούν ένα επίφραγμα. Τα
ζωντανά 
σαλιγκάρια τοποθετούνταν στην συνέχεια σε ένα δοχείο με στάχτη ή
πριονίδι για να διατηρηθεί το επίφραγμα, μέχρι να έρθει η ώρα να καταναλωθούν.
Τα 
σαλιγκάρια που έριχναν τα επιφράγματά τους τα πέταγαν.

«Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την
αρχαιότητα και την συνέχεια ορισμένων πρακτικών, που συνδέονται με μαγειρικές
και διατροφικές / πολιτιστικές παραδόσεις
στην εκμετάλλευση σαλιγκαριών της
γης, όπως η εξαγωγή των σωμάτων των μαλακίων, μετά την διάτρηση του κελύφους»,
είπε ο κ. Saafi. «Αυτά τα δεδομένα μας δίνουν μια καλύτερη κατανόηση της
κατάστασης των χερσαίων σαλιγκαριών μεταξύ των αρχαίων και των σύγχρονων
πληθυσμών», κατέληξε.

Μια γαστρονομική παράδοση
στην Τυνησία, που συνεχίζει για 7.500 χρόνια, δηλαδή…

ΠΗΓΗ: I. Saafi «Shells with
epiphragms in an Upper Capsian rammadiya at Kef Ezzahi (Central Tunisia): a
local food tradition?», Volume 16, article number 169, (2024) Journal
Archaeological and Anthropological Sciences, 24.9.2024.
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.9.2024. «Tunisian
snail remains provide insights on a possible 7700-year-old local food tradition»,
Phys.org, 8.10.2024.

μαγειρεμενα σαλιγκαρια 7.750 χρονια πριν χερσαια σαλιγκαρι καταναλωση, Καψιανη Νεολιθικη εποχη Τυνησια μαγειρεμα κογχυλι σαλιγκαριου σαλιγκαριων ασβεστοποιημενο επιφραγμα κογχυλι Sphincterochila candidissima, rammadiya ανω Καψια 7.710 7.670 6η χιλιετια πΧ 5750 5710 5670 αναχωμα κοχυλια, κοχυλι κεφ εζαχι Kef Ezzahi βορεια Τυνησιας ξηρας μεμβρανη σφραγιδα κελυφος, απωλεια νερου νερο καιρος ζεστη μαγειρικη πρωτα στοιχεια ανθρωπινη επιφραγματα βορειος πρακτικη πληθυσμος συλλογη Cantareus apertus, μεγεθος γευση καλοκαιρι Απριλιος – Ιουλιος ζωντανα δοχειο σταχτη πριονιδι διατηρηση αρχαιοτητα πρακτικες μαγειρικες διατροφικη πολιτιστικη παραδοση εκμεταλλευση γης, εξαγωγη σωμα μαλακιο χερσαιο γαστρονομικη γαστρονομια 7.500
author avatar
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Σχετικά Άρθρα

«Σαμωτά», τα ξερά σύκα της Αντιπάρου

Στην παραδοσιακή κουζίνα της Ωλιάρου (νυν Αντιπάρου) συγκαταλέγονται και...

Αίσωπος, ο μεγάλος δάσκαλος της ανθρωπότητας – Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ των ΜΥΘΩΝ του

Του Κωνσταντίνου Σπίνου, Kspin.gr@gmail.com Ο μεγάλος Έλλην μυθογράφος Αίσωπος (7ος...

Τετρακτύς: Οι κβαντικές διαδικασίες και το ενοποιημένο πεδίο του Ελληνικού Πολιτισμού

Του ολιστικού ιατρού Νίκου Παπανδρέου, holmedicine@gmail.com Θα ακουστεί παράξενο, παράδοξο...

Επιζωοτία στην Θεσσαλία

Επιζωοτία στην Θεσσαλία ΠΕΡΙ ΕΠΙΖΟΤΙΑΣ, ΕΔΩ. ΔΙΑΤΑΓΜΑ Περὶ ἀπαγορεύσεως τῆς εἰσαγωγῆς ἐν...